Donnerstag, 29 September 2022

EVROPSKI TEDEN ZMANJŠEVANJA ODPADKOV

IZZIVI PREPREČEVANJA NASTAJANJA ODPADKOV ZA KROŽNE SKUPNOSTI

 

Vabimo vas, da se v petek, 26.11. 2021 ob 9.00-10.00 udeležite online dogodka v organizaciji OKP Rogaška Slatina, ki bo potekal na povezavi:

 

Join Zoom Meeting

https://us02web.zoom.us/j/82659704059?pwd=NnVUNXYzclFxOHFCMUwzSzBNaHQyQT09

 

Meeting ID: 826 5970 4059

Passcode: 807778

 

Govornika na odprti razpravi:

 

  • Mag. Bojan Pirš, direktor OKP Rogaška Slatina:  Kakšni so izzivi preprečevanja nastajanja odpadkov na območju OKP Rogaška Slatina
  • Dr. Marinka Vovk, direktorica Centra ponovne uporabe – 1. korak v krožnem gospodarstvu je PONOVNA UPORABA

 

V odprti razpravi IZZIVI PREPREČEVANJA NASTAJANJA ODPADKOV ZA KROŽNE SKUPNOSTI bomo prikazali:

  • Praktični pristop sodelovanja lokalne skupnosti z deležniki, ki na področju ravnanja z odpadki sodelujejo z njihovim zmanjševanjem in preoblikovanjem v vire.
  • Zaradi potrebe prehoda v nizkoogljično krožno družbo na nivoju lokalnih skupnosti, bomo z online razpravo odprli pomembno vodilo o novih izzivih, ki v teh negotovih časih vodijo sinergije med javnimi podjetji in deležniki, ki pomembno prispevajo k prepoznavanju odpadkov kot virov.

 

  • Na območju OKP Rogaška Slatina je namreč že vzpostavljen steber  »pametne in krožne skupnosti«, ki  vključuje programe krožnih šol, krožnega učenja in virov in krožnih sinergij za vzpostavitev pametnih in krožnih regij. Inovativni pristop pri ločevenaju odpadkov, ki ga je vzpostavil v prakso OKP Rogaška Slatina ob sodelovanju ORZ je najboljša praksa za zmanjševanje ostanka odpadkov ter prvi center ponovne uporabe v Sloveniji,  zato je izziv preprečevanja odpadkov ključnega pomena za razvojni potencial tudi za druge skupnosti.